Balatonsjön

Balatonsjön

I Ungern finns Centraleuropas största sötvattenssjö. Balatonsjön är aningen större än Genevesjön men den är mycket grundare. Medeldjupet ligger på omkring 3 meter och stora båtar med motorer är inte tillåtna på sjön. Det bidrar till en mycket unik miljö och att vattnet förblir så rent. Det byts hela tiden ut och du kan till och med dricka det trots att det ser lite lerigt ut. Leran är faktiskt något mycket bra då den kan användas för läkning av olika hudsjukdomar.

Nord och syd

Det går att dela upp sjön i två distinkta områden. Den södra delen av sjön erbjuder anläggningar med nattliv och så avkoppling vid sjön. Det här är första valet om du är ute efter en skön semester som bara består av fest och vila. Den norra delen av Balatonsjön är inte lika exploaterad. Den har heller inte samma sandstränder och möjligheter till bad. Men om du är ute efter att se skönheten omkring denna sjö så ska du inte missa att besöka den norra delen.

Party och vattensporter

Den södra delen av Balatonsjön har de populära stränderna Guld och Silver, eller Aranypart och Ezüstpart på ungerska. Här finns det hotell och stränderna är perfekta val för bad i sjön. Dessutom så erbjuds det en hel del vattensporter för den som vill göra mer än att vila i solen. På kvällarna blir det fest vilket attraherar yngre människor från Ungern såväl som från andra länder.

Sjön har också vackra promenadstråk. Om du blir trött på strandlivet så kan du ta på dig ett par bra skor och ge dig ut på Beszédes eller Petõfi. Du kommer att omges av naturlig skönhet och under sommaren så är det riktigt behagligt att vistas utomhus längsmed promenaderna. Om du vill se den vackraste punkten vid sjön så ska du ta dig till Tihanyhalvön. Den går mellan södra och norra stranden och omges av naturreservat vilket gör att miljön är totalt ostörd.

Spaupplevelse

Vid Balatonsjöns norra stränder så finns Balantonfüred som är ett spa med anor. Här kan du ta hand om kropp och samtidigt ladda batterierna med den vackra utsikten. Spat passar fint både för henne och för honom och är en utflykt som kan passa mycket bra både för par och singlar. Det finns också span vid närliggande Heviz som är en termisk sjö. Heviz är Europas största termiska sjö och är också värd ett besök.

Cykla runt sjön

Runt Balatonsjön så finns det gott om cykel-spår. Totalt sett så rör det sig om över 200 km cykelväg. Det är mycket populärt att cyklar runt sjön och det går att hyra cykel på plats. Mellan maj och september så finns det en färja som går mellan sjöns södra och norra strand. Den kan du använda också med cykel.

Ett avslappnat semesterliv

Vid Balatonsjön så kommer du att finna ett avslappnat semesterliv. Här kan du ta det lugnt, läsa böcker, simma, äta gott på restaurang och bara njuta av en miljö som skiljer sig skarpt från det som du är van vid i Sverige. Om du vill ha det riktigt tyst så ska du leta upp lugnare ställen med mindre turister.

Om du tvärtom tycker om att spana på folk så är några av de bästa ställena Siofok, Csopak och Balatonfüred. Det finns också mycket populära platser längsmed sjöns östra sida där det alltid är full rulle och gott om aktiviteter.

Missa inte…

Missa inte Szigliet som är en liten kulle vid sjön. På kullen finns ett gammalt slott som du kan se lite närmre på. När du väl har klättrat upp på kullen så får du också fin utsikt över sjön.

Badacsony ligger alldeles vid sjön. Här finns det vinkällare som är ett måste för dig som har ett intresse för denna dryck.

Keszthely 1024x768 - Balatonsjön
Keszthely

Om du tycker att slott är spännande så kommer du att få mycket att se fram emot i Ungern. Om du befinner dig vid Balatonsjön så ska du ta dig till Keszthely. Där finns det ett vackert slott. Dessutom så kan du besöka museum och njuta av god mat på restauranger i Keszthely där det även finns flera stränder.