Ta sig runt

Ta sig runt

Du reser med största sannolikhet med flyg till Budapest internationella flygplats. Från flygplatsen så kan du resa vidare med buss, taxi eller hyrbil. Det finns ett väl utvecklat buss-nät som har linjer till landets byar och städer. Du kan också resa med moderna tåg som är snabba och som går mellan de största städerna.

Åk med buss

Med bussbolaget Volánbusz så når du varje hörn av Ungern. Det här bolaget har även linjer som går till Sverige. Dessa landar i Budapest i Népliget. Népliget är också hållplatsen för bussarna som går till västra Ungern. Om du vill resa österut så ska du istället ta dig till Népstadion. För tidtabeller och mer information så kan du besöka bussbolagets hemsida: www.volanbusz.hu.

Båtresor

Det finns ju två stora floder i landet, Donau och Tisza. På dessa går det båtlinjer som du kan resa med. Donau har utflyktsbåtar som går vid flera tidpunkter på dagen. Om du vill resa på Tisza med utflyktsbåt så ska du bege dig till Szeged.

Det går också att åka båt på Balatonsjön. Under högsäsong så finns det många båtar att välja bland. Du kan till och med hoppa på en discobåt som går från badorter. Vid den smalaste delen av sjön så finns det en bilfärja som du kan använda för att ta dig över. Den går minst en gång i timmen under högsäsong.

Tågresor i Ungern

Tågen i Ungern erbjuds av MAV som är samma sak som statens järnvägar. Alla stora städer har järnvägsstationer, i Budapest så finns det tre. Tåglinjerna förbinder städer och byar i Ungern på ett utmärkt sätt. Du finner tider och priser på MAVs hemsida: www.mav.hu.

Om du har fyllt 65 år så kan du åka gratis i andra klass. Dessutom så kommer du enbart att behöva betala platsbiljett på IC-tåg och du får 60 % rabatt om du vill åka första klass. Du måste bevisa din ålder med ett svenskt körkort som har EU-symbolen eller med ett internationellt ID-kort (Schengen kortet).

Du kan också välja att åka med veterantåg från Budapests västra station till Donaukröken. Det här tåget drivs med ånglok och körs varje lördag på morgonen. Detta är ett tåg som du väljer för upplevelsens skull, inte för att det går snabbt!

Det finns också museitågbanor i Ungern. Det gamla järnvägsnätet med smala spår går idag att uppleva som en attraktion. Det kan vara en rolig utflykt för en barnfamilj som vill göra något som är stillsamt men ändå intressant.

Hyra bil i Ungern

Du kan hyra bil från de största hyrbilsföretagen och de finns vid flygplatsen och i stora städer. Det är inte svårt att köra bil i landet och det räcker bra med ett svenskt körkort för att få hyra och köra. Om du vill så kan du planera in din bil i förväg. Hyrbilsfirmorna har hemsidor där du kan boka så att bilen står redo då du kommer fram.

Cykla i Ungern

Många delar av Ungern är utan berg och kullar. Då blir det enkelt att cykla. Landet jobbar hela tiden med att utveckla cykelnätet och i Budapest så finns det över 200 km cykelväg! Vid Balatonsjön så kan du också cykla. Där finns det en cykelväg som sträcker sig runt hela sjön. Här finns det också firmor som hyr ut cyklar så att du slipper släpa med en från Sverige.

Åk buss och tunnelbana i Budapest

Budapest har en väl fungerande lokaltrafik. Det finns flera olika tunnelbanelinjer. De fungerar mycket väl och är också en kulturupplevelse. Linjen som heter M1 är den näst äldsta tunnelbanelinjen i Europa. Tunnelbanan är renoverad men har kvar en hel del av sin ursprungliga design vilket gör det charmigt att resa på detta vis.

I Budapest så finns det också spårvagnar och trådbussar. Du kan använda dig av helt vanliga bussar för att nå olika distrikt. Om du är 65 år så kan du få åka gratis så fråga om detta. Staden har flera fina tåglinjer som är kulturmärkta och som är väldigt trevliga att använda.