Eger

Eger

Det tar inte mer än 1,5 timme att resa till Eger från Budapest. Trots detta så är Eger en väl bevarad hemlighet som få utanför Ungern känner till. Om du vill komma undan allt stök i huvudstaden så ska du ta dig till denna lilla stad. Egers goda kommunikationer gör det lätt att ta sig omkring i staden men mycket kan du uppleva till fots.

Här finns det ett fort som påminner om invasionen år 1552. Dessutom så kan du gå omkring och se på byggnader med otroligt vacker arkitektur. Här finns det också gott om vinkällare som bjuder på inhemska vinsorter.

I och med att inte så många turister är medvetna om hur fint det är i Eger så är staden inte särskilt exploaterad. Det finns inte lika mycket kommers som i Budapest och det kan kännas skönt för dig som vill uppleva det verkliga Ungern. Stadens unika charm förblir påtaglig och det är det som gör det så speciellt att besöka den.

Fördelar med Eger

Det finns flera fördelar med Eger. Om du redan är i Budapest så är det enkelt att ta sig till staden. Den ligger i vacker natur och omges av många små byar som också kan vara spännande att köra igenom eller besöka. Staden är liten och det är också en fördel eftersom du inte kommer att behöva åka långt mellan olika attraktioner.

Den vackra kvinnans dal

Eger har länge förknippats med vin och du ska ta dig till Szépasszony Völgy för att besöka restauranger och vinkällare. Det finns över 200 vinkällare som serverar ungerska specialiteter som Egri Bikavér (tjurblod) och Muskotály. Den vackra kvinnans dal är en turistattraktion men väl värd att besöka.

Något som kan verka lite märkligt är att det inte är helt enkelt att hitta hit. Om du vill promenera så får du räkna med omkring en halvtimme från stadens huvudgata. Det finns också ett lokaltåg som du kan ta till Den vackra kvinnans dal. Det kan vara ett bra val om du tänker dricka bra med vin och behöver få skjuts tillbaka.

Egers slott

Det var från Egers slott som man lyckades slå tillbaka den turkiska attacken år 1552. Slottet byggdes för flera hundra år sedan på kullen men förstördes av mongolerna år 1241. Det byggdes dock upp igen och står som en symbol för stadens lyckade försvar under turkarnas invasion. Det sägs att en armé med nära 40 000 soldater försökte inta slottet som då bara hade omkring 2000 försvarare. Turkarna lyckades inte och det är man än idag stolta över i Eger. Slottet har flera museum som du kan besöka för att lära dig mer om platsen. Det bör du göra för det är en mycket spännande upplevelse!