Sopron

Sopron

Ett besök till Sopron är som att kliva in i en annan tid. Byggnaderna och gatorna ser ut som de alltid har gjort, och det är vackert och pittoreskt. Sopron ligger längsmed Ungerns västra gräns och alldeles vid Alperna. Det här är en av landets äldsta städer där nutid och dåtid möts på ett så spännande sätt. Dessutom så kan staden ses som en slags bro mellan Ungern och länderna i väst.

En gästvänlig stad

Invånarna i Sopron är vana vid besökare. Det är en tradition i staden att ta emot besökare till Ungern. Det här är en plats som utstrålar gästvänlighet samtidigt som det finns en stor stolthet över den egna staden. Du kan finna mycket trevliga ställen att bo på och det är ett nöje att äta på restaurang då du känner dig så omhändertagen. Det finns ett äkta intresse av att se till att du mår bra då du är i staden!

Vacker natur

Det blir inte mindre trevligt av att Sopron omges av vacker natur. Luften är mycket ren och du kan ge dig ut på vandring längsmed vandringsleder. Utsikten från bergen är inspirerande. Du kan också doppa dig i bergskällor eller i sjön Fertő som ligger mycket nära Sopron. Om det är Ungerns vackra natur som du vill uppleva så är Sopron ett självklart resmål.

Ta dig hit

Du kan resa till Sopron från Wien. Staden ligger cirka 60 km från Wien. Till Budapest så är det 220 km vilket är lite längre. Men om du är i Budapest så kan det vara spännande att göra en utflykt på två eller tre dagar till Sopron. Ta buss eller ordna med en chaufför som också kan agera som guide under besöket.

Drick vin

I Sopron så ska du dricka vin. Det här är en region där man har odlat vin under många århundraden. Här finns det unika sorter och lång erfarenhet av att göra vin. Besök en lokal vinkällare eller se till att beställa in lokala sorter då du äter på restaurang. Om du är intresserad av äldre viner så kan du finna mycket intressanta sorter i staden. Passa på att köpa med hem för dagar då du vill minnas en unik upplevelse.

Vackra byggnader med berättelser

Det finns många vackra byggnader i Sopron. Många är över hundra år gamla och de har en arkitektur som är intressant att se på. Besök ett museum eller ordna en promenad med en guide som kan berätta mer om stadens historia. Den är spännande, och i och med att allting är så pass intakt så får du känslan av att allt som det berättas om hände alldeles nyss. Se bara till att din guide kan tala engelska eller svenska för att förstå allt som det berättas om.