Harkány

Harkány

I Ungern så kan du bada som du aldrig har gjort förr. Det här landet tycks vara besatt av hälsa och då särskilt badhälsa. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att det finns termalbad helt naturligt att tillgå på flera platser. När du hör namnet Harkány så handlar det om en stad som ligger cirka 2.5 timmars körväg från Budapest. Men det är inte staden som står i centrum utan det termal-spa som finns i den.

Harkánys termal-spa ligger i stadens naturpark. Parken har träd som är mycket gamla och så finns det Zsolnay eosin fontäner att beskåda. Men det är alltså spat som får många att vallfärda till denna ungerska stad. I spat så kommer du att kunna behandla både kropp och själ med holistiska kurer.

Bada för hälsans skull

Ungerns termiska vatten anses ha egenskaper som är läkande. Det har testats på vetenskaplig väg och det har konstaterats att vattnet har effekter som liknar de som du kan få om du badar i Döda havet. Det är gott om mineraler i det termiska vattnet och det får betydelse för kroppen då du badar i det.

Dessutom så kommer ett bad i Harkány att utsätta din kropp för karbonsulfid och svavel. Det här är något som kan ha läkande kraft på personer som har ledbesvär. Det finns också teorier om att dessa ämnen skulle kunna ha en positiv effekt vid infertilitet.

Bad i vattnet kan dämpa inflammationer och stimulera produktionen av nya celler. Det gör att kroppen kan läka på ett naturligt sätt mycket snabbare än om du bara hade stannat hemma från jobbet för att vila. Personer som lider av psoriasis kan också bli bättre av behandling i den här typen av vatten.

Det finns en rad olika hälsotillstånd som sägs bli bättre av regelbundet badande i Harkány. Några exempel på detta är:

  • Reumatism
  • Gynekologiska inflammationer
  • Kronisk ledvärk
  • Hudproblem

På Harkány spa så finns det stor kunskap om olika hälsoproblem och det är intressant i sig. Du kan till exempel prata med en dermatolog som är expert på behandling av psoriasis med vattnet som är så unikt.

Bada utomhus

Mellan maj och oktober så är poolerna utomhus öppna. Det finns många olika typer av pooler på plats. En del har vågmaskin och rutschkanor vilket är tacksamt om du kommer med barn. Vid poolerna så finns det gott om plats för att ta det lugnt och sola. Det är också något som kan leda till bättre hälsa!

På plats så finns det omkring 20 restauranger och 59 butiker av olika slag. Harkány är en utflykt som kräver minst en dag. Se till att komma igång med badandet tidigt på morgonen och njut av allt trevligt som finns på plats tills det blir stängningsdags!