Pécs

Pécs

När du planerar din resa till Ungern så står antagligen Budapest högst upp på listan. Därefter så kanske du vill ta dig till Balatonsjön. Det finns en stad som många missar men som faktiskt borda landa högt upp på önskelistan inför resan till Ungern. Det är Pécs som ligger alldeles vid Mecsekbergens fötter. Staden ligger mycket nära gränsen till Kroatien och det tar cirka tre timmar att nå den med tåg från Budapest.

Att åka med tåg till Pécs kan faktiskt vara en mycket fin utflykt. På vägen så hinner du se så mycket av Ungerns natur. När du väl kommer fram till staden Pécs så kommer du att få uppleva en plats där flera olika traditioner möts och samsas. Här lever ungrare, kroater, tyskar, serber och andra etniska grupper sida vid sida i fred.

Faktum är att staden har fått smeknamnet ”Den gränslösa staden” vilket just beror på att kulturerna här tycks samsas på ett sömlöst vis. En rätt så intressant kontrast till den immigrationspolitik som annars förs i Ungern som ligger rätt långt från den svenska.

En rofylld stad

Även om Pécs är Ungerns femte största stad så är den rätt så lugn och sömnig. Det är städat och fint längsmed gator och du kommer att se byggnader som speglar olika tidsepoker. Sommaren är en bra tid för ett besök då du kan promenera omkring men vintern kan också vara en fin tid då staden smyckas inför högtider.

Mycket att upptäcka

Det finns en hel del att utforska och se i Pécs. Stadens rötter ligger mer än 2000 år tillbaka i tiden. Den har varit en del av det romerska riket och historiens vingslag har lämnat sina spår. Pasha Qasim moskén är ett minne från turkarnas tid. Den har ett välvt tak av koppar och påminner om det Ottomanska riket. Idag så används byggnaden som en katolsk kyrka.

Besök Csontvary museet för att se konst av den lokala konstnären Tivadar Csontváry Kosztka. Mannen som först var apotekare blev målare och beskrev det ungerska landskapet på ett unikt sätt.

Pécs är också en bra plats för dig som vill investera i fint porslin från Zsolnay. Fabriken som grundades år 1853 tillverkar också de keramikplattor som används för att dekorera byggnader runtom i Ungern. Det finns ett Zsolnay museum där det också lagas god mat så detta kan vara ett bra tips för matpaus när du besöker staden.

God mat och dryck

Det råder verkligen ingen brist på god mat i Pécs. Här finns vinkällare och bagerier som erbjuder klassiska ungerska bakverk och rätter. Det blir mycket getost men också en hel del kött så som är brukligt i Ungern. Ta chansen att smaka av Ungerns viner som är mycket smakfulla. Några av de allra bästa sorterna kommer just från denna region vid gränsen till Kroatien.