Bra att veta

Bra att veta

Inför din resa till Ungern så bör du förbereda dig på vissa skillnader som råder mellan Ungern och Sverige. Det är samma tid som gäller och du behöver inte vaccinera dig men det finns annat som kan vara bra att vara medveten om redan innan du packar din väska. Här är några punkter som du bör hålla i minnet då du kommer fram till Budapest eller annan ungersk stad.

Åka taxi i Ungern

När du kommer fram till flygplatsen i Budapest så vill du antagligen ta en taxi vidare in till staden. Flygplatsen ligger omkring 17 km från staden och du kan få ett fast pris på upp till 8000 forint. Det är ungefär 250 kronor. Om du inte gör upp om ett fast pris så kan det bli mycket dyrare.

När du bor på hotell så är det smart att be personalen om att ringa efter en taxi. Om du stoppar en på gatan så kan detta leda till att det blir en dyrare resa.

Om du vill spara pengar på resa mellan flygplats och stad så ska du ta buss nummer 93 som går till tunnelbanestationen i Köbánya-Kispest. Därifrån kan du ta dig vidare till andra delar av staden. Men kanske är det värt att lägga lite mer på resan från flygplatsen då du behöver komma på plats på hotell för att sedan lägga mer krut på sightseeing till fots.

Språket

Det är få som kommer att kunna prata engelska med dig. Även yngre människor har problem med att kommunicera på enkel engelska. Om du kan tyska så kan det vara ett bättre val. Du får helt enkelt använda fingerspråket och gestikulera om du vill fråga om något. Då ditt uttal på ungerska kanske inte är så bra så bör du skriva ut de platser du vill besöka med ungersk stavning. Då kan du visa din lapp för att få anvisning om väg.

Ett tips är att du tar med dig en enkel ordbok så att du kan använda uttryck på ungerska då du befinner dig i mindre byar där det kan vara svårt att hitta personer som är vana vid att kommunicera med nyfikna turister.

Vegetarianer se upp!

I Ungern så älskar folk att äta kött och de använder gärna fettet från gris och gås för att laga mat. Det blir jättegott men är kanske inte direkt något som den som är vegetarian vill ha. Om du är vegetarian så ska du alltid fråga om rätter är helt fria från animaliska inslag. Det räcker inte att fråga om rätten är vegetarisk, fråga också efter vilket fett som har använts vid tillredningen.

Satsa på ett Budapestkort

Om du ska turista i Budapest så ska du investera i ett turistkort.  Ett turistkort gör det möjligt för dig att åka buss, spårvagn och tunnelbana fritt. Kortet gäller för tre dagar och kostar omkring 2700 forint. Det finns också ett Budapestkort som du kan använda för museum, sightseeing, badhus och annat så att det blir billigare.

Nummer att ha koll på

För att ringa till Ungern så måste du först slå +36. I Budapest så är riktnumret 1. Om du behöver larma om hjälp så ringer du precis som i Sverige 112. Men om du vill få hjälp på engelska så ska du ringa på numret +36-1-4388080.

Du behöver ingen adapter för spänningen i Ungerns elnät är samma som i Sveriges. Dina pluggar kommer att fungera i de stickkontakter som finns i landet.