Villány

Villány

Sett ovanfrån så är Villány platt och grönt. Det här är en vinregion i Ungern som är mycket känd för goda viner. Namnet kommer från det ungerska ordet för blixtar men du behöver inte oroa dig för att det skulle vara sämre väder här än på andra håll i Ungern. Under vår, sommar och höst så är det mycket behagligt att vistas i området.

Det tar inte så lång tid att ta sig till Villány från Budapest. Med bil så kan du vara framme på 2.5 timmar. Åk tidigt på morgonen för att hinna med all den sightseeing som staden kan bjuda på. Ett tips kan vara att leja en chaufför som kan köra dig från Budapest, sedan omkring i Villány för att till sist ta dig tillbaka till huvudstaden.

Mycket att göra och se

När du kommer fram till Villány så ska du ta chansen att uppleva stadens fika. Här är det inte bullar som gäller till kaffet. Du kan istället beställa in en strudel med äpplen. Drick kaffe till strudeln och ladda för en händelserik dag där du kommer att behöva bra skor för att kunna promenera.

Om du kommer en fin dag då det är skönt att vistas utomhus så kan du börja med promenaden som heter Ammonitesz. Det här är en gångväg som utbildar om staden och regionen. Det tar omkring en timme att promenera och det är en rätt så lätt promenad då det inte finns några kullar eller berg att bestiga.

Alternativt så kan du välja att bege dig direkt till slottet vid Siklós. Då kommer det inte krävas någon promenad. Slottet är mycket vackert och du kan ge besöket en timme eller lite mer för att hinna med att se allting.

Lunch med vin

Du kan inte äta i Villány utan att dricka vin. Det finns flera fina vinkällare och restauranger där du kan kombinera lunch med vinprovning. Ge detta lite tid så att du hinner med att testa några olika sorter och även få mer information om dessa. Glöm inte bort att köpa med vin hem. När du har testat det på plats så blir det extra roligt att bjuda gäster på det då det blir dags för middag eller lunch hemma i Sverige igen.

Wunferlicht är en vinkällare där du även får en guidad tur. Du får då lära dig mer om hur vinet tillverkas och så får du givetvis prova det. Det här kan vara en trevlig aktivitet för eftermiddagen innan det blir dags att åka tillbaka till Budapest igen.

Det går att övernatta i Villány, men för de flesta så räcker det gott och väl med en dagsutflykt. Du kommer att hinna med att se den vackra naturen, shoppa och promenera omkring i den gamla stadskärnan på några timmars tid.