Őrség

Őrség

Kom till Őrség under högsommar då nationalparken står i full blom. Det här är ett av Ungerns allra vackraste områden. Med skog och gläntor så finns det en massa vacker natur att uppleva. Du kommer att stöta på historiska byggnader som till exempel de vaktposter som har använts vid slag och som försvar av Ungern.

Namnet på parken kommer från de små vaktposterna och det skvallrar om att området trots att det verkar så lugnt har sett stormiga dagar. Sedan mars år 2002 så är parken övervakad av myndigheter vilket är mycket bra. Den bevaras på detta vis för kommande generationer och nyfikna turister som vill uppleva den ungerska naturen på ett storslaget sätt.

Őrség nationalpark

Parken består av skog, dalgång med floden Rába och området som heter Szentgyörgy där folk bor. Det finns gott om ställen att bo på. Förvänta dig inte lyxhotell utan snarare rustika byggnader och miljöer som påminner om en svunnen tid då folk tog sig fram med häst. Området ligger i västra Ungern som är mycket vackert och som har ett skönt klimat.

Det här är ett ställe du måste besöka om du vill få tystnad, ren luft och om du vill komma lite närmre ungerska traditioner och historia. Det går att köpa hantverk och mat från gårdarna som finns i Õrség.

På gränsen till Slovenien och Österrike

Õrség ligger alldeles vid gränsen till Slovenien och Österrike. Det påverkar också regionen och de människor som bor här. Det märks att grannländernas kulturer också påverkar den här delen av Ungern. Mat, musik och annat är influerat av att folk har rört sig mellan länderna och det går att tala om en slags Centraleuropeisk tradition som känns av i Õrség.

Spännande aktiviteter

Det blir aldrig tråkigt då du besöker Õrség. Här kan du ge dig ut på fina vandringsleder. Spana på fåglar då du är ute och går. Det finns gott om olika fågelarter i denna region. Det finns också badplatser där du kan njuta av miljö som är rätt så orörd. Under sommaren så är det behagligt att bada och det är också något som passar fint då du kommer med familjen.

Ta också chansen att besöka lokala restauranger. Beställ in soppa. Du kommer att få traditionell ungersk soppa med de ingredienser som är relevanta för regionen. Det betyder att det kan smaka rätt så annorlunda än vad det gör i Budapest. Lokala restauranger bjuder också på lokala efterrätter som har långa anor och som åts av människor som bodde i trakterna för flera hundra år sedan.

Ta också tillfället i akt att besöka en lokal verkstad där det tillverkas krukor, fat och annat av keramik. Många av keramikverkstäderna har flera hundra år på nacken. De tillverkar saker på samma sätt som deras förfäder en gång gjorde.

Om du tycker att det blir jobbigt att vandra för mycket så kan du hyra cykel. Det går också att rida med häst. I skogsområdena så finns det stigar och vägar som passar perfekt både för cykel och häst. Många av vägarna går till närliggande byar som Őriszentpéter och Velemér.