Mat och dryck

Mat och dryck

I Ungern finns det fantastiskt god mat. Det här är ett land som med stolthet presenterar rätter som har serverats i hundratals år. Du kommer att finna landets paradrätter i restauranger i de stora städerna såväl som på mindre caféer i byar. Var är det godast? Det är inte helt enkelt att säga. Det finns pärlor överallt och det är inte så dumt att läsa lite recensioner online innan du bokar bord.

Prismässigt så får du räkna med att det kostar mer att äta i storstäder. En huvudrätt kan gå på omkring 2500 HUF i Budapest. Samma måltid hade gått på omkring 1500 HUF om du beställde den i mindre städer som Szentendre eller Eger.

Dags för soppa

Soppan är stapelvara i Ungern. Det här är en rätt som har ätits i flera hundra år i landet, kanske längre. Det är mycket vanligt att en måltid börjar med soppa för att sedan övergå i någon form av kötträtt. Förät dig inte på soppan, det kommer mera!

Det är mycket vanligt att restauranger erbjuder lokala sopprecept. Det finns ett nöje i att bevara traditionen och hålla sig till lokala råvaror och kryddor. Men oavsett var du äter så kan du räkna med mycket stora portioner. Dessutom så tillreds maten ofta med ganska tunga fetter som gås- och grisfett. Det här ska du tänka på om du är vegetarian. Grönsaker lagas ofta med animaliska fetter.

I soppan så kan det finnas kött såväl som grönsaker. Det förekommer också soppor med frukt som serveras kalla under sommaren. Gulasch är en delikatess som du måste testa i Ungern. Den innehåller biff eller griskött och dekoreras med morötter och potatis.

En annan typisk ungersk soppa är Halaszle. Den görs av fisk och fungerar ibland som huvudrätt. Det finns också gott om vegetariska soppor som babgulyas som är gjorda på bönor. På vintern så serveras ofta ärtsoppor av olika slag. Om du ser gyumolc leves på menyn så ska du veta att det rör sig om en fruktsoppa gjord på aprikoser, sura körsbär och persikor.

Huvudrätter på ungerska restauranger

När det blir dags för huvudrätt så är det nästan alltid kött som gäller. Ungrarna älskar att marinera sina kötträtter med olika kryddblandningar och sedan servera på en bädd av frukt och sås. Det är mycket vanligt med röd peppar som ingrediens och det kommer du att känna av. Kyckling med paprikasås är vanligt förekommande och till detta så kommer det ofta galuska som är en slags pastabitar.

Du ska också testa pulykamell som är rostad kalkonbröst som serveras med sås och ibland med frukt. Eller varför inte en stuvning med kött. Om du är vegetarian så kan du beställa in töltött kaposzta som är kål fyllt med kryddigt ris. Ta dock reda på om detta har tillretts i animaliskt fett om det är viktigt för dig att undvika detta.

Till huvudrätten så kommer det ofta bakverk. Det kan till exempel vara langos som är friterad deg med ost och skinka. Till detta så kommer det ofta vitlök vilket ger en intressant smakupplevelse. I Budapest så finns det gott om ställen att testa langos på men den centrala marknadshallen kan rekommenderas.

langos panorama - Mat och dryck
Langos är billigt och gott. Finns som både huvudrätt och efterrätt.

Efterrätter

Om du inte blev mätt efter soppa, huvudrätt och langos så kan du beställa efterrätt. Ungrarna älskar sina bakverk. Testa turos taska som är ett bakverk fyllt med ost. Det finns sällan på restauranger så du får lämna matstället och shoppa efterrätten på ett bageri om detta lockar.

Turo rudi har också ost men täcks med choklad. En annan mycket känd ungersk efterrätt är somloi galuska. Det är en mjuk kaka som skärs i kuber för att serveras i en skål. Innan servering så täcks kakbitarna med vaniljsås och rom. Efter detta så läggs ett lager chokladsås till och så grädde längst upp. Det här är en efterrätt som du kommer att finna på de flesta restauranger.

Dryck

Vad ska du dricka till maten? I Ungern så är man inte så mycket för öl. Om du ska dricka öl så är det smartare att välja en sort från ett annat land. Däremot så kan du finna riktigt goda lokala viner. På gränsen till Kroatien så tillverkas några av världens allra bästa röda viner. Det är bara att be om en rekommendation så får du testa något som är unikt och mycket gott. Åk till Somlo om du vill testa autentiskt ungerskt vin.

Ungern bjuder också på god likör och så en massa kaffe. Kaffet dricks när som helst och det finns i caféer såväl som på barer. Om du inte vill ha koffein så går det bra att be om en kopp kaffe utan.

Du kan med säkerhet dricka vatten från kranen men det finns förstås också vatten på flaska om du föredrar detta.