Shopping

Shopping

När du reser till Ungern så kommer du att vilja shoppa. Det finns de som tar en weekend i Budapest med målet att besöka unika butiker och dra nytta av billigare priser. Under senare år så har antalet butiker fullkomligt exploderat. Du kommer att finna stora köpcentrum, nya modebutiker såväl som butiker med hantverk och liknande. För att det ska bli kul att shoppa i Budapest och andra städer i Ungern så är det inte så dumt att vara medveten om saker som öppettider och annat som kan påverka din shoppingupplevelse.

Öppettider i butiker

Om du ska handla mat så kan du göra det tills sent på kvällen. Många matbutiker öppnar redan vid 06.00 på morgonen och de kan hålla öppet fram till 22.00. På lördagar så är det likadant men på söndagar så får du leta upp en dygnet-runt-butik för att handla matprodukter.

Vanliga butiker med kläder och prylar håller normalt sett öppet från klockan 10.00 till 20.00. På lördagar så stängs butiker vid 13.00.

Så betalar du

Det enklaste är att växla till forinter redan innan du kommer till Ungern men det finns också banker och bankomater där du kan använda ditt kreditkort för att ta ut kontanter. I större butiker så accepteras samma kreditkort men det kan du inte räkna med då du besöker mindre städer med lokala butiker. Det är viktigt att du ser till att ta med dig kontanter då du reser omkring till mindre byar där det kanske inte går att använda vanliga kreditkort.

Du kan dra nytta av taxfreebutiker. Skatten på produkter som du köper i Ungern ligger på 27 %. Du kan få pengar tillbaka om du handlar för mer än 50 000 HUF. När du har handlat så ska du be butiken om att fylla i dokumenten och ge dig det kuvert som du behöver för att få tillbaka skatten.

Om du flyger tillbaka från Ungern så kan du hämta dina pengar på IBUSZ Agency som finns på flygplatsen. Det ska du göra efter att ha checkat in men innan du går igenom passkontrollen. Det går att få tillbaka pengarna från Sverige men då kommer det att ta lite längre tid eftersom du måste sköta det hela med vanlig post.

Vad ska du shoppa i Ungern?

Du kommer att finna kläder och andra produkter som finns i Sverige men när du reser till Ungern så kanske du vill se lite närmre på inhemska specialiteter. Den ungerska maten är populär att köpa med sig såväl som porslin. I storstäder så kommer du att finna butiker med ungerskt hantverk. Det kan vara broderade tyger och dockor som är klädda i nationaldräkter.

Du finner också porslin som har smyckats på traditionellt ungerskt vis med färger som kan sticka ut en hel del om du jämför med svensk design och tradition. Du kan använda tallrikar och koppar som prydnader som en påminnelse om din resa till Ungern. Handmålat Herend och Zsolnay porslin är mycket fina presenter.

Besök marknader

Det finns marknader i ungerska städer. På dessa kan du handla souvenirer billigare. Ett exempel på en populär marknad är Great Market Hall i Szabadság híd vid slutet av Liberty bron. Det här är inte den billigaste marknaden men den är urgammal och spännande att uppleva. Arkitekturen är något mycket speciellt. Du kommer att stöta på lokalbor som har klätt sig i nationaldräkter och kvinnor med scarfar om huvudet på traditionellt vis.

Kläder som är moderiktiga

Det finns också områden i Budapest där du finner det allra senaste inom mode. På Andrassy Avenue så finns det flera butiker med märkesvaror som Gucci, Louis Vuitton, Armani och så vidare. Här är det inte billigt men atmosfären är inbjudande och mycket trevlig.

Missa inte Deak Ferenc Utca som också kallas för Fashion Street. Här har de gamla byggnaderna renoverats för att husera modebutiker som Tommy Hilfiger och Lacoste. Det finns också gott om restauranger och caféer så att du kan ta välbehövda pauser från din shoppingtur.