Ta sig till Ungern

Ta sig till Ungern

Du kanske tänker att det bästa sättet att åka till Ungern på är med flyg. Det har du nog rätt i. I varje fall om du vill komma fram snabbt. Idag så går det att få flygbiljetter till Budapest för några hundralappar. De billigaste flygbiljetterna är för dagar då färre reser och under lågsäsong. När det blir högsäsong så kan det förstås kosta lite mer att resa till Ungern.

Resa med flyg

Med flyg så kan du resa från stora svenska flygplatser som Arlanda och Landvetter. Wizzair flyger från Skavsta om du vill komma undan billigare. Du kan också välja att resa från Köpenhamn om du bor i södra Sverige. Det kan också finnas tillfälliga flygrutter från mindre flygplatser som Bromma under högsäsong. Du finner snabbt information om detta online.

Ungern har fyra flygplatser. Den största internationella finns i Budapest och så finns det flygplatser i Debrecen, Pecs och Sármellék. Det är bara Budapest som tar emot flyg från Sverige och det tar omkring 2 timmar att flyga dit.

Ett giltigt pass

Du måste ha ett pass med dig för att kunna resa till Ungern. Ditt pass ska vara giltigt minst ett halvår till. Som svensk så har du ett turistvisa i Ungern som gäller under 90 dagar. Ungern är ett EU-land så det är lätt för svenska turister att röra sig över gränsen. Det här är också något som påverkar din möjlighet att köpa saker i landet eller tvärtom att ta med dig varor. Ungern lyder under EUs regler om ett fritt varuflöde mellan EU-länder.

Åka bil till Ungern

Det går också att köra bil till Ungern. Om du ska göra det så gäller det att du planerar en vettig rutt. Ett sätt kan vara att börja med att ta bilfärja över till Tyskland. Du kör vidare mot Berlin och sedan österut mot Wien och Budapest. Det går också att köra via Slovakien eller välja färja till Polen för att sedan köra vidare mot Budapest via Krakow.

Om du ska köra så ska du se till att du har ett svenskt körkort som kommer att vara giltigt minst ett år efter din resa. Du behöver också ta med dig ett registreringsbevis för det fordon som du kör och det ska ha en nationalitetsbeteckning. Se också till att bilen är i gott skick och att saker som varningstriangel finns på plats. Du ska också ha en försäkring som inkluderar ansvar gentemot tredje part då detta är obligatoriskt för bilförare i Ungern.

Du får tala i mobil med handsfree då du kör i Ungern. Om du har barn under 12 år med dig så måste de sitta i baksätet. I Ungern så är det nolltolerans för alkohol och bilkörning så du kan inte ta en öl och sedan köra vidare.

Håll ordning på hastighetsregler i Ungern. Normalt sett så är det 50 km/h som gäller i tätbebyggda områden. På motorväg så kan det vara 110 km/h men det ska du kolla noggrant innan du kör pedalen i botten. Vid järnvägskorsningar får du inte köra snabbare än 30 km/h.

Vissa motorvägar i Ungern är avgiftsbelagda och då behöver du ett motorvägspass. Det kan du köpa vid gränsen och på bensinstationer.  Priserna är olika beroende på antal dagar som du vill ha passet för. Det finns pass för 4 dagar, 10 dagar och en månad. Passen kontrolleras manuellt och elektroniskt. Om du kör utan så kan det blir stora böter.

Åk buss till Ungern

Du kan också åka buss från Sverige till Budapest. Beroende på bussbolag så kommer rutten att gå via Tyskland eller Polen. Bussresan kan vara att föredra om du tycker att det är roligt att se mer av Europa på vägen till Ungern men helst inte kör själv. Bussen kommer att göra stopp på vägen och resan tar längre tid än vad den hade gjort med flyg. Med många övernattningar så kan det bli tal om flera dagar. Men det kan ju ses som en fördel då stoppen också sker på intressanta platser.