Héviz

Héviz

Termalbad rekommenderas för en rad olika hälsoproblem som reumatism. Men du behöver inte vara sjuk för att vilja besöka Héviz som är en sjö i Ungern med varmvattenkällor. Sjön ligger mycket nära Balatonsjön och i området så finns det många vackra platser att uppleva. Det kan upplevas som lite overkligt att simma i Hévizsjön då vattnet är så varmt och du omges av vackra näckrosor. Ge badet en bra stund, åtminstone en eftermiddag.

Bada i Ungern

I Ungern så kan du bada en hel del. Det finns särskild badplats i Budapest och gott om span runtom i landet. Många ungrare tycker om att semestra vid Balatonsjön och området är fullt med folk under juli och augusti. Då är det också många som beger sig till Héviz för att dra nytta av sjöns läkande egenskaper.

En stor fördel med Héviz är att du där kommer att se skyltar på engelska. Det gör det lättare för dig att förstå vilka erbjudanden som finns. Du får betala olika beroende på hur länge du vill bada. Ett tips är att betala för lite mer än vad du först tänkte, för risken är stor att du vill bli kvar då tiden är ute!

Så fungerar bad i Héviz

När du har betalt för den tidsperiod som du vill ha så kommer du att få ett armband av plast med ett litet mikro-chip. Med detta så kommer du in i omklädningsrummen där det finns skåp för förvaring. Du kommer att ha ett specifikt skåp och du tar reda på detta genom att låta en maskin i omklädningsrummet scanna ditt armband där information finns. Armbandet är också nyckel till skåpet.

Läkande bad

Anledningen till att det anses vara så läkande att bada i Héviz är att sjön har gott om mineraler som magnesium och kalcium. Dessutom så finns det en viss grad av radioaktivitet i vattnet och det är något som gör att folk med problem som reumatism kommer hit för att bada. En rad olika hudsjukdomar och problem med stelhet kan behandlas med bad i Hévizsjön.

Sjön har varit populär i läkande syfte i över hundra års tid. Ungrarna lägger stor vikt vid hälsa och använder flitigt denna oas. Det finns också ett sjukhus i närheten där det går att få behandlingar med vatten och lera från Héviz.

Folk ligger mest och flyter i vattnet med hjälp av flytande ringar. Det finns platser där du kan hålla i ett räcke av trä som har placerats ut och som står stadigt i botten. Sjön är inte djup men det kan ändå vara smart att ta med en ring eller något annat som du kan flyta omkring i vattnet med.

Även om folk ligger med bad-ringar som för tankarna till barn så är det viktigt att beakta att det här först och främst är en plats för vuxna. Åtminstone då du väljer att betala för spa. Om du kommer med familj så bör du uppsöka en strand som är anpassad till barn som vill leka och stoja. På spa-plasterna så är det hälsa och lugn och ro som står i centrum så de passar allra bästa för vuxna som inte söker efter vattenlekar med mycket stänk.

Ont om sittplats

En sak som du ska tänka på är att det ibland kan vara svårt att få sittplats. När du betalar för inträde så kan det kännas lite irriterande. Det som ofta händer är att solstolar paxas av folk som ligger och badar i sjön. Det gör att du ser en massa stolar som står tomma med handdukar som markerar att någon annan har tagit stolen.

Det går att sitta på gräset med handduk men även här kan det bli ont om plats. Om du kommer under högsäsong så kan det alltså vara smart att dyka upp på morgonen då du fortfarande får fatt i en stol. Då kan du göra som andra och lägga din handduk på den. När du är klar med att ligga och guppa i vattnet så har du en skön solstol att vila i.