Budapest

Budapest

Staden är vacker med sina boulevarder och eleganta stadsmiljöer. En del menar att Budapest är Östeuropas Paris. Men det finns så mycket mer än vackra byggnader och shopping att uppleva då du reser till Ungerns huvudstad. Det här är en plats där öst och väst blandas på ett så dynamiskt vis. Trots att byggnaderna är så gamla och anrika så finns det en ung puls i Budapest. Den kommer av de unga som sakta men säkert har omformat staden till den moderna plats den är idag.

När ska du åka till Budapest

Det är väldigt trevligt att vistas i Budapest under sommarmånaderna. Då är det varmt och skönt och du kan sitta utomhus och dricka ungerskt vin på uteserveringar. Men sommaren är också då det kommer som mest turister vilket kanske inte är lika attraktivt. Om du kan resa till Budapest under några dagars tid så kan en resa under våren eller hösten bli riktigt lyckad. Temperaturerna under april, maj, september och oktober är mycket behagliga.

På vintern så blir det kallt. Du kan räkna med minusgrader, och då är det inte lika mysigt att vandra omkring i staden. Det kan snöa på rejält och blåsa så att du knappt ser händerna framför dig. Men vintern kan också vara en fin tid i Budapest om du vill besöka museum och mest uppleva den ungerska matkulturen på restauranger inomhus.

Härligt att uppleva

Det finns så mycket att uppleva i Budapest men om du vill vara med om något riktigt härligt så ska du ta en promenad omkring slottskullen. Här är det så vackert och du kan njuta av byggnadernas design utan att behöva betala ett öre för detta. Floden Donau flyter genom staden och det är också något som skapar en unik atmosfär. Det är fint att ta en promenad längsmed floden på kvällen då lampor lyser upp området på ett närmast magiskt sätt.

Du kan också bada mitt i stan. Det finns en badplats med termiskt vatten. Den har fungerat som bad sedan romartiden och fortsätter att dra både turister och lokalbor. Det går att dricka öl på badet och du väljer själv vilken typ av pool du vill bada i.

Széchenyi termalbad budapest panorama 1024x443 - Budapest
Széchenyi termalbad

Budapests nattliv är också något unikt. Det finns gott om barer där du kan beställa in billiga drinkar och lära känna andra turister såväl som lokalbor. Klubbscenen är också populär och du kan finna alla typer av musik och evenemang, så ta reda på vad som händer då du är i staden för att inte missa riktigt fin underhållning.

Det får du inte missa

Det finns några saker som du absolut inte får missa om du reser till Budapest. Det första är floden Donau. Den kommer du antagligen inte att missa då den är en så stor del av staden men se till att du tar en promenad längsmed floden för att verkligen uppleva Budapest.

Den stora marknaden

Den byggdes år 1894 och är fortsatt en mycket populär inomhusmarknad. Här kan du köpa frukt, grönsaker, mat och souvenirer. Många turister kommer till marknaden och priserna är inte de billigaste i Ungern men marknaden är ändå väl värd att besöka.

Terrorhuset eller House of Terror

Det här är ett museum som berättar mer om tiden i Budapest då nazisterna hade kontrollen. Här får du lära dig mer om den hemliga polisen som häll staden i skräck. Huset har ett tidigare polishuvudkvarter som också använts för tortyr.

Ungerska parlamentet

Du kommer inte att missa byggnaden. Det här är världens tredje största parlament. Det är vackert att se från utsidan men du kan också betala för att få en tour inuti.

Memento parken

Under kommunisttiden i Ungern så restes det många statyer och monument i Budapest. När kommunisttiden var över så var det många av dessa som revs. Statyerna samlades i en park utanför staden och nu är det här en turistattraktion. Du kan ta en bild på dig och Stalin av brons.

Stadsparken

I stadsparken finns det ett zoo och det här är också platsen för det berömda badet. Det är en stor park med en kopia av ett transsylvaniskt slott. Är det en vacker dag så ska du passa på att ta en promenad i parken.