Hortobágy Puszta

Hortobágy Puszta

För dig som är ute efter en naturupplevelse så är Puszta eller Hortobágy som området kallas för ett måste. Ungern är ett vackert land och det finns många platser att upptäcka. Det som är så speciellt med Hortobágy är att det här är Europas största skyddade prärie. På grässlätterna så betar ungerskt boskap såväl som hästar. Här finns det också får som har spiralformade horn. Dessutom så kan du komma riktigt nära stora bufflar som betar fritt på de öppna slätterna.

Hortobagy National Park

Parken är sedan 1999 märkt som World Heritage, ett världsarv. Det är inte svårt att förstå varför då du besöker parken. Här har man fler soltimmar än på någon annan plats i Ungern. Dessutom så bevattnas markerna på ett naturligt sätt av vattnet som är termiskt och fullt av mineraler.

På jakt efter hälsa

Det är många som besöker regionen på grund av det unika vattnet som finns där. Det har nämligen egenskaper som kan ge hälsa. Bad i vattnet kan vara bra för många olika saker. Leder och hud mår bättre då de behandlas med lera och med vatten som är termiskt.

Harmoni mellan människa och natur

Det som är så unikt med Hortobágy är att du här kommer att se sann symbios mellan man och natur. Det finns få andra exempel på platser där människan inte stör naturen så som är fallet i Hortobágy. Det här är upplyftande och ger stort hopp om att så kan bli fallet på fler ställen i världen. Trots att det här är ett turistmål så har man lyckats bevara naturen och se till att den fortsatt mår bra.

Unik flora och fauna

När du kommer ut på slätterna i Hortobágy så kommer du att slås av att du kan se horisonten utan avbrott. Det är en mäktig upplevelse. Detta oavsett om du sitter på en häst eller är ute och vandrar. Floran är unik och det är klokt att ta med en guide som kan berätta mer om vad du ser i form av träd, blommor och plantor.

Djurlivet är också fascinerande och det växer hela tiden. På plats finns människor som jobbar med djuren på traditionellt sätt, liksom herdar från en svunnen tid. Herdarna för vidare kulturtraditioner som har funnits på plats under många hundra års tid.

Ekoturism

Hortobágy har en infrastruktur som gör det möjligt med ekoturism. Det finns program och aktiviteter för dig som kommer på besök till Puszta. Du kan komma nära herdar såväl som lokala hantverkare. Det förekommer även evenemang där man firar lokala traditioner. Turismen formas för att vara ett stöd för den unika miljön och inte för att störa. Det gör det särskilt behjärtansvärt att komma hit och stötta parken för framtida generationers glädje och nytta.